Što susjedi znaju...

12.04.2007.

Kad god se kod nas dogodi neka barufa, makljaža, dežgracija, razbojstvo, ubojstvo itd., a za nevolju u zadnje vrime toga ima sve više, u roku hića na misto događaja, upute se brojne reporterske i novinarske ekipe u rasponu od lokalnog kupusova lista pa sve do nacionalne dalekovidnice.
Kako se već po starom lošem običaju od uškopljenih i nemuštih izjava glasnogovornika policijskih uprava može saznat tek toliko da je krim-obrada u tijeku, tako se vrli reporteri instinktivno okrenu prema novim izvorima informacijama i to kome – susjedima?!

A izjave ponosnih susjeda naslonjenih na ogradu i ozarenih lica, jer su konačno dočekali svojih 15 milisekunda slave, u 99 posto slučajeva su u slijedećem stilu.
Iznenađeni smo! Mate (Jure, Stipe, Ivan) je oduvijek bio tih i miran, lijepo nas je pozdravljao i nikad ne bi očekivali da će napraviti tako nešto strašno! Wtf???

Kad to vidim i čujem, odma mi dođe slabo! Ma koji klinac imaju pitat suside za mišljenje!? Jesu li oni relevantan izvor informacija? Šta oni uopće znaju?
Bio je miran i tih! Šipak je bio miran i tih!
Ja za svoje suside ne znam ni kako se zovu, a kamo li još kakvi su kao ljudi, a pogotovo kakvi su u svoja četiri zida. I šta me uopće briga za njih!

Susidi su i tako samo nepotrebna smetala i odvratni gnjavatori, stvarno neznam koji ih je vrag uopće donija blizu nas? Uostalom, u tradiciji našeg naroda je da nismo u dobrim odnosima sa susjedima. Čak štoviše, mrzimo ih ka pase. I oni nam jednakom mjerom uzvraćaju.
Sa drugim susjedima, oću reć sa onima s kojima nemamo zajedničku granicu, još nekako. Eto, recimo od svih iz bivše Juge, jedino nekako podnosimo Makedonce. A od ovih gori, možda Austrijance. Ali s ovima s kojima se dodirujemo – ajme majko!
Uvik su neki problemi oko međe, puta, zida, kabela, crne jame, bilog briga...I brojne veleumne narodne poslovice svjedoče o tradiciji naših dobrosusjedskih odnosa i svekolike ljubavi prema bližnjima. Nek' susidu crkne krava! Oh krasno!

I zanimljivo je to, kako smo uvijek mi ti koji su lijepi, pošteni i apsolutno u pravu, a oni su zločesti, crni vrazi koji stalno nešto rovare i smišljaju nove pakosti nebi li nam naudili. Da, baš su nikakvi.
Java ih lipi nosa....



Jutros sam se, izlazeći iz kuće, zamalo sudarija sa jednom svojom susjedom koja je u vrućim hlačicama i tankoj majičici, kose svezane u rep, trčala jutarnji jogging.
Šta sam ono tija reć???

<< Arhiva >>