Obama ante portas

04.11.2008.

Promatrajući politiku iz hrvatske perspektive, gotovo da smo postali imuni na bilo kakva nadanja i velika očekivanja, pa čak imam osjećaj kako smo obuzeti i sluđeni dešperatnom situacijom na domaćem terenu smetnuli sa uma da upravo danas svjedočimo jednom nadasve - povijesnom danu.

Možda će nekom zvučati drsko jer ove retke pišem u trenucima dok još nisu ni otvorena birališta u SAD-u, ali gotovo sam siguran da neću pogriješiti ( usrdno se nadam da ga neću ureći) proglašavajući već sada Baracka Obamu za novog, četrdeset i četvrtog predsjednika još uvijek najmoćnije zemlje na Plavom Planetu i zaželjeti mu dobrodošlicu "u ime svih nas iz šezdeset i neke". Jer, kako god promatrali stanje stvari ovako ili onako, predsjednički izbori u SAD-u, u svakom slučaju su događaj od enormne važnosti za čitav svijet i htjeli mi to priznati ili ne, svakako će imati uticaj i na naše naoko beznačajne živote na «zapadnom Balkanu».

Nakon katastrofalnih osam godina vladavine teksaškog kravara od kojega je više umoran čitavi svijet, Obama će imati pred sobom izuzetno težak zadatak, prije svega pronaći najbolji način kako pretvoriti svoj politički idealizam i posvećenost ljudskim pravima u konkretne i opipljive poteze. Svaka promjena, zasigurno će izazivati velike otpore, prije svega iz onih krugova kojima će biti uzdrmane dosadašnje pozicije.

Može li prvi "obojeni" američki predsjednik u takvim okolnostima zaista pronaći neki novi put, tek bumo vidĺi, pa iako sam se nebrojeno puta do sada osvjedočio kako su uzdanja u bilo kojeg političara ravna mogućnosti da dobijete sedmicu na lotu a da pri tome niste uplatili listić, iskreno se nadam da s današnjim danom započinje nova era!
U svakom slučaju, pred nama su jako zanimljive godine...

Obama versus Osama, tko će biti pobjednik?

<< Arhiva >>