Fraziraj me nježno

05.11.2008.


Jeste li ikada razmišljali o tome koliko riječi jedan prosječan čovjek vulgaris izgovori svakoga dana?
Niste!?
Ma nije moguće!
Pa vi ste totalno neozbiljni!

Ajde pucajte, recite što mislite.
Nekoliko stotina?
Nekoliko tisuća?
Nekoliko milijuna!?
Evo ovako – sudeći prema znanstvenim istraživanjima renomiranih institucija radikalne geografije, kao što su bla bla bla (ma koga uopće zanima pravi naziv!?), čovjek svakog dana prosječno izgovori 4300 riječi!
Čini vam se puno? Ili malo? Ha, kako se uzme...



Idemo mi to malo analizirati.
Dakle, da ne zaboravim, nedvojbeno je utvrđeno kako žene općenito govore "nešto" više nego muškarci.
Hej, hej, nemojte sad mene napadat, to su vam znanstveni podaci!
Drugo, nije svejedno i to kakve su naše životne navike, u kakvim se društvenim krugovima krećemo, izbor profesije, način korištenja slobodnog vremena, uglavnom - milijun faktora je u igri. Čisto sumnjam da će neki pastir čuvajući ovce u planinama dnevno potrošiti... ajde puknimo bezveze - tristotinjak riječi, a opet s druge strane, imamo recimo – političare, radijske voditelje ili profesionalne tračere koji mliju li ga mliju danima i noćima i sve tako skoro do besvijesti.

Ako pretpostavimo da prosječan čovjek provede otprilike osam sati dnevno spavajući, a opet izuzimajući one koje pričaju u snu, to znači da ovu brojku moramo oduzeti od dvadeset i četiri sata dnevno pa opet podijeliti, ček ček malo, pišem dva do četrdeset i tri su sedam, mrm..blj...frgh, ček još samo malo... dakle ovako - dobijemo 268.75 riječi po satu odnosno 4.5 riječi svake minute. Pa izgleda da i nije puno!
Naravno, uzimajući u obzir da većinu vremena tijekom dana ipak šutimo, tih četiri tisuće i trista riječi uglavnom sabijemo u eventualno sat, dva, ponekad i tri, opet kažem kako ko i kako kad.

E sad, jeste li ikada razmislili koliko između svih tih silnih tisuća riječi koje izgovorimo svakoga dana, otpada na fraze i poštapalice?
Ma neeee, neću vas opet tlačiti znanstvenim istraživanjima, ali u svakom slučaju, taj broj je daleko veći nego što možemo pretpostaviti. Ono što je najbolje u ovoj priči jest činjenica da većinu tih riječi izgovaramo automatski i potpuno nesvjesno. Što se poštapalica tiče, poznajem mnogo onih koji nakon svake dvije tri riječi obvezatno ubace "ono" ili "ovoga"...

Dakle ovako... krenuo sam jučer ovoga na put u ono Split ovoga i to vozeći se ovoga auto cestom ovoga i tamo sam ono sreo ovoga Vicencija Žderića koji mi je u kraćem ovoga razgovoru objasnio ono...
Ima i gorih slučajeva, kuiš, ne...

Moj prika Miki ima neobičnu sklonost da umjesto zareza, u svojim rečenicama obavezno ubacuje jednu riječ koju u pisanom obliku i nije uputno previše koristiti, uglavnom to je riječ koja počinje kao kupus a rimuje se sa gnjurac!
Ovako priča Miki - Iša ti ja brale k..ac sinoć u grad k..ac i znaš koga sam vidija k..ac, onu pi.ku k..ac, znaš onu šta se prošloga lita kupala u Bušincima k..ac i priđem ti ja njoj, kažem slušaj mala i pokažem k..ac....
Ajmeeee!!!
Isso Miki, daj smanji doživljaj...



S druge strane, mnogi od nas koji možemo uobličiti prosječan razgovor i bez poštapalica, vrlo se često ne možemo othrvati sirenskom zovu upotrebe fraza i frazetina. Pritom čak i ne mislim na one tipične nebulozne izraze političara o "funkcioniranju institucija pravne države" ili "oslobađanju resursa".
Poznato je kako mnoge fraze, izrazi i poslovice koje koristimo u svakodnevnom razgovoru svoje korijene vuku iz Biblije ili antičke mitologije poput onoga koji se "provukao se kroz ušicu igle" donio "grančicu mira" ili se pak "čuvao Danajaca i kad su darove nosili".
No, meni su daleko zanimljiviji neki izrazi kojima je na prvi, drugi pa čak i na stoti pogled, teško odrediti porijeklo i smisao
Recimo, vrlo je lako u našim tiskanim i elektronskim medijima pročitati nešto ovako: "Hrvatski veleposlanik u Washingtonu šakom i kapom trošio državni novac!"
Šakom i kapom!?

Ajde šakom još nekako, iako po mojem skromnom mišljenju - novac se pruža uglavnom dlanom a ne šakom, osim ako kojim slučajem niste honorarni prodavač cigli, ali opet - kakve veze ima kapa? Trošio kapom? Je li nesretni veleposlanik kupovao mnogo kapa ili je možda trošio punu kapu dolara? Koliko uopće dolara može stati u šiltericu prosječne veličine!?
Vjerojatno "puna šaka brade!"
Bolje i to nego "puna kapa problema"...
O frazama bi se moglo bi danima raspravljati i analizirati odakle što kako i zašto.

Pa mislim stvarno, zar nije intrigantno ubaciti ćuka u glavu jer fakat već i vrapci na granama znaju
kako je krajnje vrijeme da neke face s pjace glavom i bradom pošaljemo u ropotarnicu povijesti
jer ruku na srce mogli bi ovako od nemila do nedraga i tako dalje i tako bliže...


Ha, vidite li koliko imamo jezičnih resursa!
A slušajte ovo!
Ravnateljica vrtića drvljem i kamenjem po Duspari!
Ne znam tko je opasna ravnateljica vrtića, ne znam čak ni tko je Duspara, pretpostavljam neki gradonačelnik, ali baš mi je intrigantno ovo drvljem i kamenjem...

Možete li zamisliti borbenu ravnateljicu dječjeg vrtića kako vitla stolice, ormare, drvene kockice, kugle i piramide kojim se igraju nevina dječica prema ubogoj glavi nesretnog gradonačelnika!? A kako li je tek atraktivna scena kad tete u dvorištu vrtića ispale iz katapulta divovsku kamenu gromadu u smjeru zgrade Poglavarstva!
Da sve ove fraze ne treba uzimati "zdravo za gotovo" uvjerio sam se upravo googlajući ovo famozno drvljem i kamenjem. Naime, upravo sam na takav način saznao za ljubavnu priču ravnateljice i gradonačelnika. No, ono što me istinski oduševilo jest kad me svemoćni Google, sasvim ozbiljno upitao: "Jeste li mislili: zdravljem i kamenjem?"

Zdravljem i kamenjem!?
Odakle Googleu pomisao na zdravlje i kamenje??
Ha, ha, tražilica nad tražilicama nema pojma kakvo je bogatstvo našeg jezika!
Jaki smo, nema šta, s3.14zdili smo čak i Google!



<< Arhiva >>