More ti si čežnja

13.11.2008.

Budući da sam svoju standardnu kvotu riči već ispunija u prethodnom obraćanju javnosti, a uzimajući u obzir da sam ovih dana čak u preko nekoliko navrata bivao suočen sa određenim prijekorima tipa «a di su ti slike», mudro sam doša do zaključka kako je upravo danas idealna prilika za lagani povratak na stare plovidbe morskim stazama.



More ti si čežnja – kaže jedna od tipičnih dalmatinskih tugaljivih pjesmica s kojima klape brkatih domorodaca u mornarskim majicama i lančićima oko vrata vješto artikuliraju svoj «glazbeni izričaj» tijekom dugih noći izvan glavne turističke sezone iako im se to famozno more zvano čežnja u pravilu nalazi tek na pišomet od njihovih konoba. Doduše, u ovim modernim vrimenima, brčine tipa Mate-Mišo-Milo već su pomalo passe, pa su ih vrlo uspješno zamjenile brižljivo njegovane «kozje» bradice.

No, ostavimo za sada po strani i jarce i koze, jerbo kad nagrnu ovako jedan za drugim sve neki bljuzgavi tuzgavi sivi dani, kad se ne stigneš ni okrenit kako triba a već pada crna mrakača i to more počne izgledat nekako drugačije, tamnije, ka da to nije ono isto sritno nasmijano veliko plavetnilo koje nas privlači i mami kako samo ono zna i umi...







Ipak, svako vrime nosi svoje čari i možda je baš u tome lipota koja nas okružuje jer naposljetku ne bi bilo ni pravedno da se ovakvim prizorima divimo samo prigodno dok su okupani suncem.





Da i ne spominjem kako dobro dođe prigodna terapija bojama u danima kad nas sa svih strana obasipaju vijestima sve blesavijim od blesavijih...
Tako me baš silno ražalostila vijest da ove godine nema ništa od poklona poslovnih partnera za Božić i Novu. Ah ma zamisli molim te, kakva je to razlika od prošlih godina kad isto tako ništa nisam dobija!
Od poslovnih partnera mislim, naturamente...

I tako kako sam obeća da danas neću puno balit, večer užežin švetoga Ivana, nebeskog zaštitnika moga Trogira, istoga onoga sveca kojega je smjerna divojka molila da joj providi kojega lipega mladica.
Je li jon ga providija nikad nismo uspili saznat, ali eto - za providit malo bolja vrimena od ovega jesenskoga sivila šaljem vam svima skupa jedan lipi plavi topli zagrljaj mora...







<< Arhiva >>