KLAPPOP

06.03.2010.

Lako ćemo mi za prosvjede seljaka i blokade prometnica, pomahnitalu nelikvidnost gospodarstva i metastaziranje kako ino tako i tuzemnih dugovanja, neš ti problema, šta je to riješit, pisofkejk, ali meni je masu zanimljivo kako vazda sa zadnjim danima zime, čitava nacija zadrhti, zatitra, čupa nokte i strepi nad krucijalnim pitanjem - koga ćemo poslat na pjesmu Eurovizije!

Pitanje svih pitanja toliko zaokupi svekoliku javnost koja sa zapanjujućom količinom strasti pomno prati sve nastupe, pjesme, izvođače,stil oblačenja, stil svlačenja, koreografiju, Muftaza, sve živo i neživo, ne bi li se naša zemlja što bolje predstavila na tako značajnom događaju kao što je Eurosong.
Vode se žive rasprave je li bolje poslati etno, retro-folk, tehno-beton ili pak neki ultra-lako pamtljivi pjesmuljak sa dvije-tri engleske riječi koje će široke europske mase slušatelja oduševljeno prihvatiti već na prvo slušanje. U najvećem broju slučajeva - to prvo slušanje ujedno bude i zadnje.

Već nekoliko sezona, na Eurosong pokušavaju doći i dalmatinske klape. Mislim, helouuuu, božesačuvaj da sad kažem kako je to tragikomično, ali klape po svojoj vokaciji i po svom izvornom glazbenom izričaju, toliko su daleko od jednokratnih euro-manifestacija i šljokičastih humpa-cumpa parada da mi čini kako bi takve kombinacije prije pristajale Knjazovoj "Mjenjačnici." No, vremena se mjenjanju pa danas kršni momci u bijelim košuljama i crvenim pojasevima oko struka ne idu više u serenadu svojim vilama pod prozore nego uzgajaju latino-bradice i tezgare na estradi ne bi li ugrabili što slađi dio komercijalnog kolača.

Od izvorne klapske pisme tu više nema ni "k", polako, ali sigurno sve veći broj klapa stremi prema čistoj komercijali pa sve češće posežu za obradom nekih ljigavih šlagera tipa "pusti me pusti majko" koji u klapskim verzijama samo djeluju još ljigavije. Stvara se nova vrsta muzike - klapski pop iliti KLAPPOP!

(molim neka uđe u zapisnik da se ovdje radi o svjetskoj praizvedbi ovog nadasve dražesnog naziva - KLAPPOP, ali dobro , zbog lakšeg izgovora, možemo jedno P izbacit!)

Ma dobro, sasvim je razumljivo da mnogi danas žele pronaći svoje mjesto pod estradnim nebom, tragajući za onim tajanstvenim "klikom" koji pronalazi put do publike pa se ovo moje prenemaganje za povratak klapske pisme svojim izvorima vjerojatno čini besmislenim. Moj prijatelj Tome koji piva basa u "Tragosu", jednoj od naših najboljih klapa nekidan mi je reka - znaš šta je najgore, zna se dosta puta dogodit da na koncertima izvedemo neku fenomenalnu pismu, pravu, izvornu, radimo na njoj cilu zimu, izvježbamo sve moguće akorde i intonacije, izvedemo je savršeno i na kraju dobijemo neki bezvezni mlaki pljesak, eto kao ono, aj dobro je, ali dajte nešto zanimljivije!
I nakon toga izvedemo neku tra-la-la pismicu koju može bez problema otpivat i školski zbor, a publika pada u afan od oduševljenja! I sad ti budi pametan!

E da, zafrkane su te široke mase i puno se puta do sada događalo da neke pisme prođu skroz nezapaženo na prvim izvedbama, prođu pravu kalvariju ignorancije i nerazumjevanja dok ih te famozne široke mase konačne ne prihvate. Ako ih uopće prihvate!

Eto i taj neponovljivi Oliverov "Galeb", ultimativna himna Dalmacije, juga i mora, na prvoj večeri splitskog festivala kad je izveden, uvatija je ni više ni manje nego - sedmo misto!? Nisu ga pripoznali!
A tek "Vilo moja!?"
Desetak godina je niko nije obadava, a danas je postala gotovo kultna pisma.



A kad smo već kod Vinka Coce i njegove "Vile" kojoj je dugo trebalo da propupa, čini mi se da naš trogirski slavuj ima još jednu lipu pismu koja je, ne znam kakvim čudom, široj publici isto tako ostala potpuno nepoznata i neprepoznata.



Tri sam ti dana ljubija lice..... piva naš Coce, a piva i klapa Kontrada, lipo šesno, baš onako za dušu, ali eto, da je nisam slučajno usvitlija na "Jubito", ne bi ima pojma da ta pisma uopće postoji! Čak je ni sam Coce ne izvodi na koncertima, ne znam zašto!?

A nekako mi je žal zbog toga jer je ova pisma baš dobar primjer suradnje klape i solista i zasigurno ne spada u drmusavi KLAPPOP.
Ko zna, možda jednog lipog dana postane i popularna!
Široke mase očito pojma nemaju...

<< Arhiva >>